Ecke rechts
Header Pic
 
Header Pic
Header Pic  PfeilDobrodošli / Welcome arrow Naši problemi arrow Medicinski problemi arrow Invalidnost Header Pic
Header Pic

Invalidnost

PDF Štampaj E-pošta

Image
Svakako jedna od najvidljivijih i najtežih posledica rata je telesna invalidnost. U Srbiji po različitim statistikama postoji oko 66.000 registrovanih invalida. Od tog broja oko 80% sačinjavaju ratni veterani iz svih ratova vođenih na prostorima prethodne Jugoslavije. Problemi sa kojima se suočava ova populacija su možda i najteži od svih problema koji postoje među veteranima zbog toga što se na uobičajene probleme dodaje i bolest prouzrokovana nedostatkom dela tela ili trajnim oštećenjem organizama. Nekada su invalidi svih kategorija imali rešen problem lečenja i rehabilitacije kroz ustanove koje su se bavile isključivo njima i bile namenjene samo ratnim vojnim invalidima (da samo pomenemo najveći RH centar u Igalu). Stručna pomoć u ovim centrima bila je na vrhunskom nivou i pristup osoblja i lekara bio je profilisan prema korisnicima. Raspadom država prethodne Jugoslavije, finansijskom krizom i ratom devedesetih uz vreme tranzicije u kojem trenutno živimo nestale su i ustanove koje su se bavile problemima ratnih vojnih invalida ili su organizovane po principu dohodovnosti što je u ovom slučaju bilo pogubno za invalide. U isto vreme broj ratnih vojnih invalida se drastično povećao sa povredama koje podrazumevaju aktivniju sanaciju i rehabilitaciju. Problem nabavke ortopedskih pomagala, u vrlo čestim slučajevima i onih najlošijeg kvaliteta, predstavljao je za neke invalide skoro nepremostivu prepreku. Dugo vreme nerešena zakonska regulativa, uz donošenje uredbi sa kojima su se regulisala prava i obaveze iz invalidske zaštite, doprinela je dodatnom lošem stanju ivalida.

Image
Mora se priznati da je danas odnos države i stanje invalida mnogo bolje nego pre pet ili deset godina ali još uvek nije ni blizu onoga kako bi trebalo da bude. To i jeste razlog zbog kojeg naša organizacija u svom radu i delovanju posvećuje posebnu paznju ovom delu naših članova. Zalažemo se za donošenje zakona i pravnu regulativu kojom ce se prava i obaveze države prema invalidima definisati na taj način da ljudi koji su za ovu zemlju dali deo sebe u bukvalnom značenju budu zbrinuti na pravičan način.

Kao primer ovoj temi moze da posluži i odlomak iz naučnog rada Slađane Dragišić-Labas iz Instituta za neuropsihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević” iz Beograda - pod nazivom „Društveni faktori u etiologiji suicidalnog ponašanja vojnih invalida rata iz 1991-1995”.

Image
- Na teritoriji SRJ živi oko 3.000 ratnih vojnih invalida (u nastavku teksta: RVI) ovog rata – državljana SRJ, a oko 20.000 ukupno računajuci invalide iz Republike Srpske i bivse Republike Srpske Krajine. Od ukupnog broja RVI (20.000) njih 800 (200 državljana SRJ) je sa dijagnozama kvadriplegije, paraplegije i amputiranim delovima tela, koji su smešteni u više rehabilitacionih centara u Srbiji i koji posle završene medicinske rehabilitacije »treba da se snađu«. Ratni vojni invalidi i njihove porodice suočeni su sa nizom veoma teških problema (stambenim, materijalnim, prekvalifikacijom, zdravstvenim, psihickim, porodičnim) čija se rešenja u trenutku anketiranja (avgust 1996. godine – decembar 1997. godine) nisu pomerila od eventualnog dobijanja određene kategorije invalidnosti i primanja invalidnine, koja se bitno razlikovala u Republici Srbiji i bila deset puta veća od invalidnine koju su RVI, koji nisu državljani SRJ, dobijali iz Republike Srpske. Ovi RVI su bili demotivisani da se po završetku medicinske rehabilitacije vrate u svoja mesta, jer nisu imali od čega da žive i bili su zadržavani u RH centrima i po prestanku medicinskih indikacija, a iz socijalnih razloga. Stanje beznađa (i sve učestalija razmišljanja o samoubistvu i izvršavanje samoubistava) u kojem se našla ova populacija bilo je dobrim delom uslovljeno njihovim nepoverenjem u državne institucije, doživljajem odbačenosti i nezainteresovanosti društva za njih, nepreduzimanjem adekvatnih mera pomoći RVI ni od strane Republike Srbije, ni Republike Srpske. Ova populacija je, prema rečima jednog ispitanika, ostavljena "na milost i nemilost Bogu" - kraj citata.

 
Header Pic
left unten
© 2019 Ratni veterani Srbije
right unten