Ecke rechts
Header Pic
 
Header Pic
Header Pic  PfeilDobrodošli / Welcome arrow Naši problemi arrow Socijalni problemi arrow Stambeni problemi Header Pic
Header Pic

Stambeni problemi

PDF Štampaj E-pošta

Materijalno stanje i nezaposlenost kao problem prouzrokuju stambene probleme. Migracije stanovništva koje su se dogodile u poslednjoj deceniji dvadesetog veka dovele su na teritoriji Republike Srbije oko 500.000 izbeglica sa raznih prostora prethodne Jugoslavije. Većina njih zaustavila se oko ili u velikim gradovima misleći da će u njima pronaci mogucnost za bolji život. U isto vreme veliki broj ljudi iz unutrašnjosti Srbije iz istog razloga se odlučio da sreću potraži u velikim gradovima kao centrima regiona ili države. Ovo je stvorilo paradoks da su u unutrasnjosti Srbije ostajala sela i neki gradovi poluprazni bez stanovništva ili sa staračkim stanovništvom dok su u okolini velikih gradova nastajala poludivlja ili divlja naselja bez komunalne infrastrukture ili osnovnih preduslova za život.

U posebno teškom položaju našle su se porodice palih ratnika i ratnika invalida koji su u velikom broju dolazili iz najsiromasnijih slojeva društva. Na ovom polju država je možda i najviše učinila i čini pošto je u toku program izgradnje stanova za ratne veterane, porodice poginulih ratnika i ratne vojne invalide na celoj teritoriji Srbije. Donator projekta je Vlada Japana a kao ilustracija i informacija može da posluži i vest da su gradonačelnik Beograda Nenad Bogdanović i pomoćnik ministra za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku Božidar Simatković potpisali Ugovor o realizaciji projekta “Socijalno stanovanje za ratne vojne invalide i porodice palih boraca”. Ovaj projekat će biti realizovan na osnovu donacije Vlade Japana od 322 miliona dinara koja je odobrena pre tri godine. Ovim parama kojima raspolaze Vlada republike Srbije biće izgrađeno, umesto predviđenih 300 stanova, samo 206 stanova u Kikindi, Smederevu, Nišu, Novom Sadu, Pančevu, Kragujevcu, Inđiji, Loznici, Kraljevu, Leskovcu i Beogradu. Ovim projektom predviđeno je da se u beogradskom naselju Kamendin izgradi 50 stanova za ratne vojne invalide i porodice palih boraca iz ratova od 1990. godine.

Image
Gradonacelnik Beograda Bogdanović istakao je da je reč o značajnoj donaciji Japanskog naroda Srpskom narodu i da takav gest treba ceniti, poštovati i upamtiti. Posebno je naglasio da je način saradnje Vlade Japana, koja sarađuje samo sa predstavnivnicima države, veoma efikasan i da je dao izuzetne rezultate do sada u celoj Srbiji a posebno u Beogradu. Obraćajuci se okupljenima Bogdanović je rekao i da se svi poslovi za koje je grad Beograd nadležan i obavezan ugovorom oko pripreme zemljišta, tehničkih i administrativnih poslova pri kraju. Na novinarsko pitanje gde je nestalo 94 stana za tri godine odgovorio je pomoćnik ministra Simatković koji je rekao da je donaciju dobila drzava SCG koja je u međuvremenu nestala i da zbog sporosti, nerada i opstrukcije u administraciji nije moglo ranije da se pristupi realizaciji. Vlada Srbije nije odgovorna zbog tog kašnjenja pošto nije imala nadležnosti na saveznom nivou, ali će se sada kada je kompletan posao u nadležnosti ministarstva, realizacija projekta ubrzati. Slični ugovori su potpisani i sa ostalim predstavnicima gradova koji su dobili donaciju.

 
Header Pic
left unten
© 2019 Ratni veterani Srbije
right unten