Ecke rechts
Header Pic
 
Header Pic
Header Pic  PfeilDobrodošli / Welcome arrow Naši problemi arrow Socijalni problemi arrow Nezaposlenost Header Pic
Header Pic

Nezaposlenost

PDF Štampaj E-pošta

Image
Srušeni privredni objekti, uništena infrastruktura, ekonomska blokada zemlje a zatim pocetak tranzicionog perioda uz uništenje velikih bankarskih sistema, odlazak u stečaj preostalih giganata stare SFRJ na teritoriji Srbije, i privatizaciju koja je podrazumevala i veliki broj otpuštenih radnika, stvorili su armiju od oko milion nezaposlenih lica. Među njima bar 60 procenata čine ljudi koji pripadaju kategoriji porodica palih boraca, ratnih vojnih invalida i ratnih veterana. Svakodnevni problemi potere za poslom uz nesnalaženje sa novim načinom organizacije rada i novim zahtevima tržišta radne snage, dodatno stvaraju probleme ratnim veteranima. Početkom 2000. godine problem za posao i radno angažovanje bilo je upravo učešće u ratu jer se učešće pojedinaca u ratu povezivalo sa pripadnoscu politici Slobodana Milosevića. Poseban problem su imali ratni veterani koji su proterani sa svojih ognjišta i koji nisu mogli zbog negativnog stava okoline da dobiju posao za koji su kvalifikovani ili imaju znanje, već su morali da rade bilo kakve poslove pod bilo kakvim uslovima za simbolične nadoknade.

Image
Vreme tranzicije dodatno je dovelo do povećanja nezaposlenosti i nemogućnosti obezbeđivanja osnovnih sredstava za zivot. Alternatva se pronasla u radu na crno, švercu i preprodaji robe, ili odlasku u druge zamlje.

Organizacija ratnih veterana Srbije do sada je pokrenula brojne programe u cilju zapošljavanja porodica palih boraca, ratnih vojnih invalida i ratnih veterana. Programi osnivanja radionice za izradu ortopedskih pomagala u Nišu ili za šivenje kućnih potrepština u Leskovcu samo su prva dva projekta od brojnih drugih sa kojima ćemo pokušati da zaposlimo što veći broj naših članova.
Image
Image
Image
 
Header Pic
left unten
© 2019 Ratni veterani Srbije
right unten