Ecke rechts
Header Pic
 
Header Pic
Header Pic  PfeilDobrodošli / Welcome arrow Knjige o ratu arrow "Dnevnik ratnog hirurga" - Dr. Miodrag Lazić Header Pic
Header Pic

"Dnevnik ratnog hirurga" - Dr. Miodrag Lazić

PDF Štampaj E-pošta

Uvod

Miodrag Lazic: Dnevnik ratnog hirurga, Knin 1991 - Srpsko Sarajevo 1995. Dnevnik užasa - jer ga donosi ratni hirurg sa prve linije fronta jednog rata u kome u najstrašnijim mukama umire, ili ostaje obogaljeno, fizicki ili duhovno, najcešce i fizicki i psihicki istovremeno, bezbroj mladih ljudi, žena, djece, staraca. S druge strane, svjedocanstvo M. Lazica o nadljudskoj borbi zdravstvenih radnika u ratnoj bolnici "Žica" u Blažuju za život ranjenika spomenickog je karaktera - što je i svojerucan omaž zdravstvenim radnicima uopšte, onima koji u svakom ratu ostaju u sjeni; malo ili nimalo se zna o paklu kroz koji ovi junaci prolaze.

O bezumlju građansko-vjerskog rata u bivšoj BiH već se pisalo i pisaće se još dugo. Progovoriće mnogi, osvjetljavajući, iz različitih uglova, veliku nesreću naroda sa ovih prostora. Ali, od ovog svjedočenja hirurga M. Lazića teško da će biti neposrednijeg i potresnijeg kazivanja o zlu koje se ovdje desilo. Dnevnik M. Lazića - dnevnik je užasa, ali, istovremeno, on je i spomenik Čovjeku. Dnevnik užasa - jer ga donosi ratni hirurg sa prve linije fronta jednog rata u kome u najstrašnijim mukama umire, ili ostaje obogaljeno, fizički ili duhovno, najčešće i fizički i psihički istovremeno, bezbroj mladih ljudi, žena, djece, staraca. S druge strane, svjedočanstvo M. Lazića o nadljudskoj borbi zdravstvenih radnika u ratnoj bolnici "Žica" u Blažuju za život ranjenika spomeničkog je karaktera - što je i svojeručan omaž zdravstvenim radnicima uopšte, onima koji u svakom ratu ostaju u sjeni; malo ili nimalo se zna o paklu kroz koji ovi junaci prolaze. U tom svjetlu, zadivljujuća je i beskrajna ljubav hirurga M. Lazića za srpski narod koji je u ovom vremenu svekolikog beščašća Zapada doveden na rub propasti. U osnovi te ljubavi je i Lazićeva svijest o besprimjernom čojstvu i junaštvu naroda kome i sam pripada. Dnevnik ratnog hirurga M. Lazića je pisan velikim srcem čovjeka - borca života. Pisan je, najčešće, neposredno poslije događaja o kojima govori, u uslovima koji su teško zamislivi. Otuda, u Dnevniku se nalazi poneka neizbrušena misao, ponavljane i neizbalansirane riječi, ponekad pojake riječi nošene eksplozivnom emocijom. Sve je ostalo kako je prvobitno zapisano, bez naknadnih intervencija - što ovo kazivanje čini još upečatljivijim. Zbog svega toga, nesumnjivo je da će Lazićev Dnevnik biti veoma čitana knjiga, a odmicanjem od događaja o kojima govori, sve traženiji dokument o jednom tragičnom vremenu, vremenu zla, vremenu beščašća, a i vremenu neuništivog čovjeka. Na kraju, ali iznad svega: Dnevnik ratnog hirurga dr Miodraga Lazića jeste snažan protest protiv bezumlja rata uopšte.

Bilješka o piscu

Dr Miodrag Lazić rođen je u Zemunu 31.5.1955. godine, gde je i završio osnovnu školu. Otac, oficir, biva premešten u Niš. U tom gradu Lazić završava gimnaziju, a zatim i studije medicine. Kao student, aktivno se bavi sportom (odbojkom i fudbalom). Specijalizaciju iz hirurgije završava na VMA u Beogradu, u svojoj tridesetoj godini, i postaje jedan od najmlađih hirurga. Potom, godinu dana radi u Vojnoj bolnici u Nišu, a onda prelazi na Hiruršku kliniku Kliničkog centra, gde i danas radi. Na poziv naroda Srpske Krajine, u julu 1991, odlazi, kao hirurg dobrovoljac, i godinu dana radi u ratnim bolnicama u Dvoru na Uni, u Glini i Kostajnici. Sa borcima učestvuje u prodoru koridora. U julu 1992. godine vraća se u Niš, porodici, deci - sinu Peđi koji ima šest godina i kćerki Nini od četiri. U bivšoj BiH bukti rat. Kao dobrovoljac, u septembru 1992. godine odlazi na Pale, u bolnicu Koran. Posle mesec dana, kao šef hirurške ekipe, odlazi na Ilidžu i radi u ratnoj bolnici "Žica" u Blažuju. Došao na mesec dana - ostao četrdeset meseci. Kao jedini hirurg za trbuh i grudni koš radi skoro dve godine na prostoru najšireg ratišta Republike Srpske (pet opština sa više od 100.000 stanovnika). Sa nekoliko hirurga, lekara opšte prakse i srednjeg medicinskog osoblja, primer je herojstva "ljudi u belom" (o čemu najbolje svedoči sam Dnevnik ratnog hirurga). Pored iscrpljujućeg rada i pisanja Dnevnika, stiže da napiše i 16 stručnih radova i učestvuje na tri velika međunarodna kongresa, na kojima njegovi radovi izazivaju veliku pažnju stručnjaka. Godine 1994. dobija zvanje primarijusa. Za njegov rad u Republici Srpskoj, njegova svetost patrijarh Pavle ga odlikuje Ordenom svetog Save. Nosilac je i niza drugih priznanja. Februara 1996. godine odlazi iz Srpskog Sarajeva, kući, u Niš. Kako sam kaže: "Odlazim sa tugom i setom. Ponosan sam što sam se borio i delio dobro i zlo sa herojskim narodom Srpskog Sarajeva. Tužan sam i slomljen zbog njihove tragedije..." Sinu dr Lazića, Peđi, sada je deset godina, a kćerki Nini osam. Dr Miodrag Lazić sada radi na Hirurškoj klinici u Nišu. Načelnik je Torakalne hirurgije sa traumatologijom.

 
Header Pic
left unten
© 2019 Ratni veterani Srbije
right unten